WKK: DE WEG NAAR DUURZAME ENERGIE

Wkk: De Weg Naar Duurzame Energie

Wkk: De Weg Naar Duurzame Energie

Blog Article

Wkk: Een Gids Voor Duurzaam Ondernemen


Warmte-krachtkoppeling (WKK) of cogeneratie staat voor het gelijktijdig opwekken van warmte en kracht (elektriciteit). De energie is afkomstig van een verbrandingsmotor of gasturbine en wordt meestal aangewend om een generator aan te drijven die op zijn beurt elektriciteit opwekt. De warmte die daarbij vrijkomt gaat niet verloren maar wordt lokaal nuttig gebruikt voor bijvoorbeeld productie van warm water, stoom of hete lucht.


58,5%, de rest van de energie uit de gebruikte brandstoffen komt vrij als warmte. Zonder warmte-krachtkoppeling wordt deze warmte afgevoerd met het koelwater. Deze warmte kan grotendeels nuttig gebruikt worden (verwarming, droging e. d.). Op deze manier wordt brandstof bespaard ten opzichte van de afzonderlijke, gescheiden productie van elektriciteit en warmte, de elektriciteit in een centrale en de warmte in een aparte ketel.


Vaak wordt deze warmte verplaatst via stoom, maar ook warm water en thermische olie zijn veel voorkomende warmtedragers. De klassieke manier van warmteopwekking is door middel van een gas- of oliegestookte ketel. Steeds meer bedrijven stappen over op een vorm van WKK voor het gros van de te produceren warmte.


Wkk In De Energietransitie


Het toepassen van WKK brengt economisch voordeel met zich mee. De elektriciteit die geproduceerd wordt door middel van WKK kan ter plaatse verbruikt worden, wat de hoeveelheid elektriciteit afgenomen van het openbare elektriciteitsnet bespaart. Daarnaast zal door gebruik van de restwarmte in de rookgassen voor de productie van stoom of het verhitten van warm water of thermische olie, over de hele lijn een wezenlijke energiebesparing verkregen worden.


De restwarmte wordt nu gebruikt om absorptiekoelmachines aan te drijven voor de opwekking van koude. Een WKK bij een glastuinbouwbedrijf in De Lier Bij decentrale warmte-krachtkoppeling is de productie meestal aangepast aan de warmtevraag. De elektriciteit die zelf niet gebruikt wordt, wordt dan aan het elektriciteitsnet geleverd. Decentrale WKK wordt onder andere toegepast in de glastuinbouw.


Voor het bedrijfsleven geldt de energie-investeringsaftrek. In Vlaanderen wordt het overheidsbeleid uitgetekend door het Vlaams Energie Agentschap (VEA), en bevestigd door de minister van energie. In het Vlaams gewest worden de certificaten uitgereikt door de VREG. Er worden warmtekrachtcertificaten uitgereikt voor de primaire energie die werd bespaard. Het Besluit van de Vlaamse Regering ter bevordering van warmte-krachtkoppeling van 7 juli 2006 is van toepassing.


Wkk-technologie: Een Diepgaande Blik


Op Europees niveau houdt COGEN Europe zich bezig met het behartigen van warmte-krachtkoppeling. Deze lobbyvereniging, die leden vertegenwoordigt uit bijna alle Europese landen, lobbyt de Europese Instellingen (Europese Commissie, Europees Parlement) en neemt deel aan Europese projecten waarin warmte-krachtkoppeling centraal staat.


Een warmtekrachtkoppeling, afgekort WKK, is eigenlijk een energiecentrale. Een WKK wordt aangedreven door een gasgestookte motor en wekt daarmee tegelijkertijd warmte en elektriciteit op. De brandstof voor deze motor is er in drie varianten: aardgas, biogas of stortgas. Bij een Bio-WKK draait de motor op organisch afval en/of mest. De motor drijft een generator aan, die elektriciteit produceert.


Deze warmte kan worden hergebruikt om andere ruimtes te verwarmen. Op deze manier wordt de vrijgekomen warmte efficiënt benut. Omdat tijdens de omzetting bijna alle energie benut wordt en er dus bijna niets verloren gaat, is een WKK efficiënt, duurzaam én milieuvriendelijk. Een WKK installatie is voornamelijk bedoeld voor grote gebouwen of voor gebouwen die veel verwarming nodig hebben, zoals ziekenhuizen, zwembaden of de glastuinbouw.


Wkk: De Samenwerking Tussen Warmte En Kracht


Hierdoor wordt er stroom gegenereerd. Deze stroom wordt gemaakt voor teruglevering aan het net of voor eigen gebruik. De rookgassen die vrijkomen door het draaien van de gasmotor gaan door de rookgaskoeler. De rookgaskoeler is voorzien van een bundel met veel buisjes. De hete rookgassen gaan door de, met motorwater gevulde, koeler.


Naast elektriciteit en warmte, komen er ook rookgassen vrij terwijl de WKK installatie draait. Omdat deze rookgassen schadelijk zijn voor het milieu, dienen deze te worden gereinigd. Met een zogeheten rookgasreiniger, bestaande uit een katalysator, kunt u de rookgassen uit uw WKK installatie reinigen. Bij het reinigen worden deze rookgassen omgezet naar bruikbare CO2.


Met deze manier van hergebruiken verhoogt u niet alleen de mate van efficiëntie en duurzaamheid, maar opereert u ook nog eens milieuvriendelijk. Heeft u interesse in WKK installaties, rookgasreinigers of dienstverlening op dit gebied? Kies dan voor de producten en diensten van Mv, O Energy Services. Wij onderscheiden ons door:Ruime ervaring, met en kennis van alle (bio-)WKK’s.


Wkk In De Papier- En Pulpindustrie


Wij helpen u graag verder. deze website Volg ons ook op Facebook en Linked, In en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!.


Maar ook het milieu vaart er wel mee, want dankzij deze warmte-krachtkoppelingwkk daalt de CO2-uitstoot in Brussel met maar liefst 700 ton per jaar. Bij dit gebouw was er echter een bijkomend probleem : de Jubelparksite is namelijk een geklasseerd gebouw, en daar doe je echt niet zomaar wat je wil! Zo bijvoorbeeld mag je niet aan de gevelelementen of de structuur van de gebouwen raken.


Daarom heeft Sibelga 2 machines in cascade geïnstalleerd. Tijdens het tussenseizoen wordt er één gebruikt op vol rendement, en in de winter de twee. Zo kunnen we de gebruiksduur van deze installatie in de lente en de herfst opdrijven." .


Wkk: Optimalisatie Van Energieproductie


Proces/deelproces: Verwarmen van baden, verwarmen van drogers Een WKK (Warmte-Kracht-Koppeling) is een systeem waarbij gelijktijdig warmte en elektriciteit wordt opgewekt, dit in tegenstelling tot een klassieke energievoorziening met een gescheiden productie van elektriciteit (elektriciteitsmaatschappij) en opwekking van warmte (klassieke stookinstallatie). De elektriciteit kan teruggeleverd worden aan het net of worden gebruikt voor een deel van de behoeftes van het bedrijf.


Er bestaan tal van uitvoeringsvormen voor WKK. Bij toepassing bij gebruik van de vrijkomende warmte in een oppervlaktebehandelingslijn komen in de praktijk volgende types in aanmerking: ­WKK op basis van een verbrandingsmotor (aardgas of diesel): dit is het meest klassieke en best gekende type dat hieronder verder besproken wordt; ­WKK op basis van microturbines (vnl.


Wkk In De Voedsel- En DrankenindustrieWarmtekrachtkoppeling

Een WKK bestaat uit een verbrandingsmotor (aardgas of diesel), een generator, warmte­wisselaars en beveiligingen. Verder kan bij WKK ook een rookgascondensor (verhogen thermisch rendement) gemonteerd worden. Indien de geproduceerde warmte wordt ingezet in een droger, dan kan een deel van de warmtewisselaars wegvallen en is een rookgascondensor overbodig. Het vermogen van een WKK wordt meestal uitgedrukt in k, Welektrisch.


Wkk Betekenis


Microturbines hebben een elektrisch vermogen van 30 tot 60 k, We. Het thermisch vermogen is moeilijker eenduidig te bepalen en vereist inzicht in de diverse warmtebronnen van de motor en in de lokale verwarmingsnetten. Als vuistregel geldt dat het thermisch vermogen ongeveer 1,5 maal het elektrisch vermogen bedraagt voor gasmotoren, 1,2 voor dieselmotoren en 2 tot 3 voor microturbines.


Wkk: Optimalisatie Van EnergieproductieWkk: Een Duurzaam Alternatief Voor Traditionele Energiebronnen

Niet alle brandstof in een verbrandingsmotor wordt omgezet in nuttige energie. Er zijn ook verliezen. Het elektrisch rendement van de meeste WKK-installaties met een motor ligt tussen de 30 % en 42 %. In de praktijk is bij een goed werkende installatie een thermisch rendement haalbaar van 55 %. Het elektrisch rendement is afhankelijk van het mechanisch rendement van de motor.


Deze laatste hebben dan vaak weer een hoger thermisch rendement. Louter technisch bekeken is het mogelijk om een motor op halve kracht of op bijvoorbeeld 75 % van zijn vermogen te laten werken. Deellast heeft echter een slechte invloed op het rendement. Daarenboven worden onderhoudskosten doorgaans per draaiuur verrekend zodat bij deellast de onderhoudskosten even hoog blijven bij een lagere opbrengst aan elektriciteit en warmte.

Report this page